STEM і STEAM технології

 

Використання STEM і STEAM технології в сучасній освіті особливо важливе при вивченні природничо-математичних дисциплін. Дана стаття - це лише добірка ресурсів, що відображають останні тенденції у цьому напрямку.

STEM і STEAM технології в освітніх ресурсах

  1. https://imzo.gov.ua/tag/stem-osvita/

Інститут модернізації змісту освіти - ІМЗО - активно працює для розвитку навичок та здобуття знань серед педагогічних працівників про технології STEM і STEAM.

2. http://yakistosviti.com.ua/uk/web-stem-shkola-2019

Український проек "Якість освіти" впроваджує ряд навчальних тренінгів, курсів та програм. Зокрема, в різних містах України працює проект "Я - дослідник", котрий допогагає педагогічним працівникам отримувати практичні навички, знайомитись з новинками та технологією STEM. Ще один проект "Web-STEM школа" дає змогу ознайомитися із практичними здобутками впровадження STEM і STEAM технології чи їх елементів на заняттях у навчальних закладах.

3. http://steam.accord-group.com/

Новий практичний український проект, що дозволяє подивитись на впровадження STEM і STEAM технології з індивідуально-практичної сторони, базуючись на дослідницько-орієнтованому навчанні.

4. http://healthy-schools.org.ua/pro-programmu/umovi-i-pravila-uchasti/

ПРОГРАМА HEALTHY SCHOOLS: ЗАРАДИ ЗДОРОВИХ ТА РАДІСНИХ ШКОЛЯРІВ - серйозна ініціатива для навчальних закладів, що проводиться на конкурсні основі. Перепожці отримують грант на створення в школі STEM-лабораторії - тобто закулівлі обладнання, меблів і.т.п.

5. https://imzo.gov.ua/krascha-stem-publikatsiya-2019/

Конкурс "Краща STEM-публікація - 2019"

Умови детально описані на сайті. Конкурс роботи будуть оцінюватися в трьох номінаціях. Переможні отримують грамоти від ІМЗО та право безкоштовної публікації у науково-педагогічних виданнях.

6. https://stem-lesson.info/?fbclid=IwAR03IluSro1wSlA3o6Ljq3i2mO6pRKeXUlASaTQHJIV-wOK2RYSETDju7Qw

Конкурс на кращий STEM-урок.

Переможці отримують грошоі винагороди - за І-ше місце - 5000 грн.

7. http://stem-coalition.org.ua/

STEM-коаліція

Один із найбільших інніціатив, що займається просуванням, підтримкою, популяризацією STEM і STEAM технології в освіті Україні.

8. https://nus.org.ua/news/sered-vchyteliv-provodyat-konkurs-stem-zavdan-dlya-uchniv/?fbclid=IwAR08YW4CSeDnneNu4cVpZvC9O4w1aaRDhrlqiOrhmx_rzkutdmBTMvKpDrY

Конкурс на краще STEM завдання

Завдання має бути практичним, легким у реалізації і не потребувати багато часу та зусиль на реалізацію. Учні мсамостійно мають його виконати. Конкурс запроваджено проєктом "Інженерний тиждень в Україні".

STEM для дівчат в науці

8. http://stemisfem.org/?fbclid=IwAR35ePlut8ZXQcIbhrWcT6SGzWyJWG1cTQ33qOg_ZvU2qDX7WUZ0RlV6KXk

STEM is FEM - проект, доволі молодий, створений для популяризації науки серед дівчат. Проект проводить ряд конкурсів. Учасники, що проходять відбір мають змогу потрапити в Київ, де зануряться в тему досліджень та експериментів. Проект може бути корисний для тих, хто ще не визначився із своєїю професією.

9. https://www.facebook.com/divchataSTEM/posts/1394858254027585

Дівчата-STEM - досить відомий проект, спрямований на популяризацію науки серед творчих дівчат відом від 14 до 24 років.

#SuperUrok - по суті, це конкурс на кращий STEAM-проект. Який обов'язково потребує включення в роботу програмного забезпечення від mozaBook https://edpro.ua/blog/super-urok-42-videouroky На період участі в конкурсі можна отримати код доступу до програмного зхабезпечення безкоштовно. Про вимоги до робіт, призи та приклади минулорічних проектів, що війшли в топ-40 можна дізнатися на офіційному сайті. Додам лише, що для участі в конкурсі треба формувати команду, довільної кількості учасників, і ментор-вчитель бере на себе всю організаційну та звітну роботу.

Звичайно, це весь можливий перелік конкурсів, новинок та інформації про STEM, STEAM, STREAM.Але, варто визнати, що надалі жодному вчителю-предметнику не уникнути впровадження даних методик та технологій у своїй діяльності. Варто починати вчитися, благо, що так багато освітніх проектів, програм та курсіів можна осилити не виходячи з власного дому і, що не мало важливо, майже безкоштовно.

Для ознайомлення із іншими можливостями підвищення кваліфікації, отримання знань з суміжних, чи не дуже, предметів можете скористатися порадами-ресурсами - https://www.sciencechemistry.org.ua/onlajn-uroky-navchannya-kursy/

Коментарі

Здоров'язбережувальна компетентність

Здоров'язбережувальна компетентність