Харчова сода
Діюча речовина: натрій гідрогенкарбонат, питна(харчова) сода NaHCO3
Застосування:
- при нагріванні та взаємодії з кислотами питна сода утворює вуглекислий газ, який є хорошим розпушувачем тіста, тому широко використовується в кулінарії. Всім знайома реакція соди і оцету!
CH3COOH + NaHCO3 = CH3COONa + H2O + CO2
- У 1845 році німецький лікар Бульріх виявив, що питна сода (сілль Бульріха) здатна усунути печію в нижній частині шлунку при надмірній кислотності шлункового соку. За участі питної соди відбувається реакція:
HCl + NaHCO3 = NaCl + CO2 + H2O
- При зовнішньому застосуванні питна сода нейтралізує дію кислот, що потрапили на шкіру (наприклад, при укусах комарів або опіках кропивою). Тому питну соду використовують скрізь, де необхідно м’яко видалити надлишок кислоти (наприклад, при хімічних кислотних опіках).
- Лужні розчини питної соди розм’ягшують живі тканини, тому содові полоскання горла і порожнини рота сприяють механічному видаленню інфекції.
- Содові ванночки (1 столова ложка на 1 літр теплої води) добре розм’ягшують мозолі на руках і ногах. Їх можна робити 2-3 рази на тиждень.
- Сухою питною содою обробляють свіжі опіки.
Коментарі
Дописати коментар