Вирощуємо кристали мідного купоросу

 

Вирощувати кристали цікаво і наглядно. Не потрібно затрачати багато зусиль чи дорогих матеріалів. Для цього досліду можна скористатися побутовими, присутніми у кожному домі речовинами - наприклад кухонною сіллю. Щоб виростити кристали підійде будь-яка середня сіль (з точки зору хімії) або подвійна сіль сульфатної кислоти.

Гарні яскраво-блакитні кристали утворюються при використанні мідного купоросу ("синього каменю" по-народному).

Ця сполука являється кристалогідратом і в достатній кількості може взаємодіяти з іншими сполуками, тому  для досліду потрібно брати максимально чисту воду.  Оскільки, звичайна водопровідна вода може містити розчини солей, або бути хлорованною, краще брати дистильовану воду. Це дасть змогу провести експеримент без ускладнень і з кращим результатом.

 Як вирощувати кристали?

  1. Потрібно підібрати сіль, з якої будуть "рости" кристали. Варто врахувати, що часто колір солі може бути яскравішим, ніж колір її кристалів.
  2. Готуємо насичений розчин солі.

Насичений розчин - розчин у якому дана сіль більше не буде розчинятися. 

Отже, беремо очищену воду і розчиняємо в ній сіль. Для швидшого і кращого розчинення, воду можна підігріти до температури 50-60 градусів і при такій постійній температурі (не вищій) додавати сіль. Сіль розчиняєм у воді до тих пір, поки вона буде розчинятися. Коли на дні посудини уже осядуть крупинки і при подальшому тривалому помішувані вони не будуть розчинятися - насичений розчин готовий. 

Наприклад, в 100 г води можна розчинити 35 г кухонної солі. Але, пам'ятаємо, що під впливом температури розчиність солей у воді збільшується. кристали

3. Розчин готовий. Накриваємо посудину звичайним папером і ставимо в окреме місце, де його не можна пролити. Парером накриваємо для того, щоб захистити розчин від сторонніх часточок і пилу. Вода поступово буде випаровуватись. Спочатку на дні посудини утворяться маленькі крупинки солі, а потім і більші, чіткої форми кристали.

4. Дослід проводиться при кімнатній темепературі. 

5. Щоб виростити великі кристали потрібно більше часу і трішки більше зусиль. Утворений кристалик можна прив'язати на нитці і закріпити у посудині таким чином, щоб він не торкався інших кристалів. Згодом на ньому утворяться красиві нарости більш великих, зрослих між собою кристалів.

6. Щоб дослід удався і виріс великий кристал потрібно час від часу поновлювати розчин, тримаючи його постійно насиченим. Готувати в окремій посудині такий же, ні в якому разі  не менш насичений розчин і доливати до нашої посудини з кристаликами. Якщо доливати ненасичений розчин або приводити експеримент у дуже жаркому чи сухому місці навіть утворені уже кристами можуть розпастися на порошок, а нові будуть утворюватися дуже довго, або не будуть утворюватися взагалі. 

 7. Уже вирощені кристали, все ж, не вічні, щоб зберегти їх форму і запобігти повному обезводненню, а отже і руйнуванню, кристали можна покрити прозорим лаком. Таким чином вони надовше збережуть свої красиві форми.

 

Ось які кристали виростили учні школи у такому тривалому експерименті із мідного купоросу. кристали

 

 

Коментарі

Здоров'язбережувальна компетентність

Здоров'язбережувальна компетентність